Ketoconazol

Ketoconazol este un derivat sintetic al dioxolan-imidazolului, cu o activitate fungicida sau fungistatica fata de dermatofite, levuri (Candida, Pityrosporum, Torulopsis, Criptococcus), fungi dimorfici si eumicete. Ketoconazolul inhiba biosinteza ergosterolului in fungi si schimba compozitia altor componente lipidice din membrana.

Ketoconazol este indicat in infectii ale pielii , parului si unghiilor, induse de dermatofite si/sau levuri, ca tratament local sau oral.

Ketoconazol se comercializeaza in Romania sub denumirea comerciala de Nizoral (sub forma de sampon sau comprimate). Samponul Nizoral este aprobat de US FDA ca tratament impotriva matretii si dermatitei seboreice.

Studii clinice preliminare sugereaza ca samponul cu ketoconazol ar fi benefic si in cazul alopeciei, avand efecte anti-androgenice usoare prin reducerea productiei de hormoni androgeni (DTH) de la nivelul scalpului.

Unele persoane care folosesc sampon cu ketoconazol si-au exprimat satisfactia in legatura cu efectele acestuia, spunand ca acest produs a dat rezultate impotriva ciupercilor si dermatitei seboreice, dar si impotriva caderii parului. De obicei, persoanele care au relatat astfel de rezultate impotriva caderii parului au folosit samponul cu Ketokonazol impreuna cu alte produse impotriva caderii parului (e.g. minoxidil, finasteride), vehiculandu-se ideea unei sinergii prin combinatia produselor. Alte persoane, dimpotriva, nu au observat nicio ameliorare in urma folosirii acestui sampon.

Chiar daca studiile clinice pentru determinarea eficacitatii Ketoconazolului in combaterea caderii parului sunt in faze incipiente si nefinalizate cu obtinerea aprobarii US FDA sau a altor organisme similare, rezultatele acestora sunt destul de incurajatoare. Concluziile bazate pe aceste studii sunt urmatoarele:
  • Ketoconazol este benefic impotriva caderii parului.
  • Rezultatele pot fi observate dupa sase luni.
  • Au fost semnalate cresteri ale densitatii parului, a grosimii firelor de par si a proportiei firelor de par in faza de crestere (aceasta ultima imbunatatire fiind similara cu cea observata in studiile cu Minoxidil 2%.
  • Imbunatatirea efectelor tratamentelor cu finasterida prin folosirea samponului cu Ketoconazol.
  • Utilizarea unor cantitati mai mari de 2% de Ketoconazol  nu a implicat rezultate mai bune.
  • In combaterea caderii parului, acesta este recomandat a se folosi de doua ori pe saptamana; persoanele care sufera si de dermatita seboreica il pot utiliza pana la de trei ori pe saptamana sau conform indicatiilor medicului.
  • Nu exista reactii adverse semnificative.

Atacantul lui Manchester United, Wayne Rooney, a confirmat operatia de transplant de par

Procedura a avut loc la clinica de prestigiu Harley Street Hair Clinic din Londra, foarte cunoscuta pentru celebritatile care i-au trecut pragul. Se crede ca operatia de tip FUE a costat  in jur de 12.000 EUR si a fost confirmata de Wayne Rooney (25 ani) pe contul sau de Twitter, dupa ce a fost reperat de catre ziaristi in afara clinicii, purtand o sapca de baseball.

Mi-am facut implant de par. Sunt foarte fericit. Asa arata acum capul meu, mai dureaza cateva luni pana sa se vindece. Sunt inca plin de sange, dar este normal”, a scris Rooney.

Abia astept sa te vad cum te aranjezi in oglinda precum Cristiano Ronaldo”, a glumit colegul sau, Rio Ferdinand.