ElectroTricoGenesis (ETG) - Un tratament indoielnic?

Desi ElectroTricoGenesis (ETG) nu se foloseste in Romania, raspandirea acestei metode de "tratament" impotriva caderii parului ne-a determinat sa prezentam cateva detalii despre ETG.

Conform site-ului producatorului, aceasta metoda de tratament impotriva caderii parului se bazează pe utilizarea energiei electrice (in forma unui camp electrostatic pulsant) care ar produce un efect biologic benefic prin stimularea activitatii foliculare, promovand astfel cresterea parului.

Sesiunile sunt efectuate o data sau de doua ori pe saptamana exclusiv in centrele ETG. In general, tratamentul se termina cu 36 de sesiuni care pot dura intre cinci-noua luni. Rezultatele, conform aceleiasi surse,  ar aparea dintr-a cincea saptamana.

In timpul sesiunii, subiectul sta intr-un fotoliu futurist pentru 12 minute. Nu exista nicio diferenta perceptibila in cazul in care aparatul este pornit sau oprit. Este un tratament pasiv, unde puteţi sta cu o revista in mana sau sa va uitati la TV.

Mai mult, se pare ca ElectroTricoGenesis (ETG) fost aprobat in Uniunea Europeana ca dispozitiv medical. Acesta a fost, de asemenea, aprobat de catre Health Canada si de catre Austrian Health Office. ElectroTricoGenesis (ETG) este folosit in tari precum Argentina, Statele Unite, Mexic, Canada, Australia, Grecia, Turcia, Irlanda.

Cu toate acestea, rezultatele ElectroTricoGenesis (ETG) sunt indoielnice. Desi pe site-ul producatorului se prezinta poze inainte si dupa cu pacienti, pozele "de dupa" sunt luate din unghiuri avantajoase si cu un contrast mai puternic, astfel ca nu sunt relevante.

De asemenea, trebuie retinut ca autorizarile din partea unor organisme/autoritati locale nu insemna neaparat o recunoastere a faptului ca dispozitivul functioneaza si are rezultate in caderea parului, ci poate insemna doar ca respecta normele de siguranta pentru comercializare.

Identificarea "tratamentelor miraculoase" impotriva caderii parului

Daca va cade parul, nu intrati in panica! Consultati medicul, documentati-va si gasiti tratamentul sau tratamentele impotriva caderii parului care au dat rezultate la majoritatea oamenilor si care sunt aprobate de catre autoritatile competente din tara, din Uniunea Europeana sau din Satele Unite (e.g. FDA US). De asemenea, site-urile unor asociatii de specialitate (e.g. American Hair loss Association) sau pentru protectia consumatorilor pot fi surse credibile de informare  in alegerea tratamentului adecvat.

Internetul si celelalte mijloace media  sunt pline de inselatorii in ceea ce priveste tratarea caderii parului.  Inselarea consumatorilor se realizeaza prin: omisiunea informarii corecte; prin folosirea unor afirmatii false, prin aratarea unor imagini trucate, prin invocarea unor teste medicale inexistente sau ridicole (e.g. prin folosirea unor metode nestiintifice, pe esantioane foarte mici de oameni si pe o durata scurta de timp), prin acordarea unor garantii de returnare sau asa-zisele "100% garantat" sau "satisfactie garantata" etc.

Daca ati fost victima unor asemenea inselatorii, nu ezitati sa sesizati autoritatile competente (e.g. AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR, CNA - in cazul reclamelor Radio sau TV, inclusiv a celor de la teleshoping) si in a va recupera banii pe aceste produse. De asemenea, povestiti experienta dvs. celor din jur si folositi listele de discutii pentru ca noi sa nu trecem prin aceeasi experienta si pentru ca escrocii sa nu mai castige bani din astfel de "tratamente miraculoase" impotriva caderii parului.

Criterii de identificare a  "tratamentelor miraculoase" impotriva caderii parului:
  • nu sunt autorizate ca medicamente de catre autoritatile competenete, deoarece, in majoritatea cazurilor, sunt simple produse cosmetice care nu au nevoie de asemenea aprobari;
  • in multe cazuri, prezentarea unor astfel de tratamente include si  CV-ul inventatorului, precum si detalii despre "experienta" sa in lupta impotriva caderii parului. Produsele care functioneaza nu vorbesc despre CV-ul inventatorului, ci despre studiile clinice reputabile, de tip "double-blind" etc.;
  • se arata poze cu persoane care au obtinut rezultate miraculoase dupa numai o luna de folosire. Astfel de rezultate sunt imposibile, chiar si in cazul transplantului de par (cea mai eficienta metoda actuala impotriva caderii parului) fiind nevoie de minimum 3-4  luni pentru a se vedea primele rezultate. Dimpotriva, in cazul tratamentelor care functioneaza, in primele saptamani de folosire, caderea parului se accelereaza (parul aflat in faza telogen - faza de repaos a parului cade, fiind inlocuit de fire noi de par - faza anagen);
  • se ofera asa-zisele "100% garantat" sau "satisfactie garantata" prin care se promit banii inapoi in cazul in care tratamentul nu functioneaza. Trebuie retinut ca nu exista niciun tratament impotriva caderii parului care sa aiba efecte vizibile mai devreme de 3 luni (datorita ciclului lent de crestere al firului de par). Astfel, o garantie de returnare a banilor in 15-30 de zile este ridicola, mai ales in cazul prezentarilor unde se mentioneaza faptul ca tratamentul trebuie urmat pentru o perioada mai indelungata pentru a se "vedea primele rezultate". Comerciantii se bazeaza pe faptul ca foarte putini din consumatorii nemultumiti returneaza produsele. Chiar si in cazul returnarii, consumatorul nu recupereaza prejudiciul material complet (e.g. taxele de expediere, dobanda la bani etc.). Procentul mic de returnari, pretul exagerat pentru un produs in care se investeste numai "marketing", cumulati cu alti factori fac ca din asemenea escrocherii sa se castige sume enorme;
  • Trebuie retinut ca aproape 30% din subiectii din studiile clinice reputabile (de tipul "double-blind", desfasurate pe perioade de peste 5-10 ani si cu mii de participanti), suferind de diferite forme de alopecie, au raportat ameliorari in caderea parului (incetinire, stopare, imbunatatirea generala a calitatii parului, crestere vizibila etc.), fara niciun fel de medicament, fiind puse de catre specialisti pe seama asa-zisului efect de placebo sau a "videcarii" de la sine. In concluzie, lotiunile si tratamentele miraculoase vor "functiona" in cazul a 30% dintre subiecti. Unii dintre acestia, bine-intentionati, dar in necunostinta de cauza, vor recomanda produsul celorlalti;
  • Intotdeauna, inainte de a cumpara un produs, cautati pe Internet comentariile celor care au folosit produsul. Aveti grija sa nu nimeriti pe site-ul comerciantului sau al unui afiliat al acestuia.
  • Citeste comentariile de pe Alopex.ro! Exista zeci de persoane care isi impartasesc experientele personale impotriva caderii parului cu scopul de a-i ajuta pe ceilalti.